Artikler, Mellemøsten, Nyheder

Israelske fodboldspillere kan nu bære kalot på banen

Efter protester fra fodboldspillere og politikere har det israelske fodboldforbund ophævet et forbud mod, at spillere bærer kalot under fodboldkampe

Fredag den 3. Januar 2014 bøjede Israels fodbold-forbund sig for pres fra politikere og fodboldspillere. Forbundet tillader nu, at spillerne i de mindre israelske fodboldserier bærer den jødiske hovedbeklædning, kalotten, skriver The Jewish Daily Forward.

I jødedommen tildækker mænd issen som et tegn på ydmyghed for Gud. Kalotten eller kippahen, som den kaldes på hebraisk, er en kuppelformet hovedbeklædning som jøder bærer under religiøse handlinger eller hele tiden afhængig af religiøs observans.

For nyligt offentliggjorde det israelske fodbolddommer-forbund en beslutning om ikke at tillade fodboldspillerne at gå på banen med kalot. Yair Cohen-Tzedek, en troende jøde, ønskede lov til at spille iført den religiøse hovedbeklædning.

Forbundet afviste Cohen-Tzedeks ønske og henviste blandt andet til, at det internationale fodbold-forbund, FIFA, ikke tillader hovedbeklædning. Cohen-Tzedek blev givet valget mellem at tage sin kalot af under kampe eller ikke at spille for sin klub Maccabi Kabilio Jaffa, der befinder sig i en af de mindre israelske fodboldserier.

Forbundets beslutning affødte kritik fra israelske fodboldspillere og politikere. Den israelske minister for pensioner, Uri Orbach, der selv bærer kalot, kaldte forbuddet for en dum beslutning, og israelske fodboldspillere bakkede op om Cohen-Tzedeks ønske om at spille med kalot.

Oven på kritikken ændrede det israelske fodbold-forbund mening og tillader nu, at troende spillere som Cohen-Tzedek kan gå på banen iført den jødiske hovedbeklædning i de mindre israelske fodboldserier.

Den 5. januar blev Cohen-Tzedek modtaget af lederen af det ultra-ortodokse Shas-parti, Aryeh Deri, der udtalte respekt for fodboldspillerens kamp for jødisk identitet, fortæller israelske Israel National News.

Publiceret på religion.dk 9. januar 2014