Dyreverden har i mange religioner symbolsk betydning. Duen repræsenterer i den kristne tro Helligånden og hinduer betragter koen som et helligt dyr, mens oldtidens egyptere afbillede gudinden Bastet som en huskat. Religion.dk præsenterer her 10 dyr med religiøs betydning
1. Duen
Duen med olivengrenen i næbbet er et ofte brugt symbol på fred. I Det Gamle Testamente sendte Noa efter syndfloden en due ud for at lede efter land. Duen vendte tilbage med et olivenblad i næbbet som tegn på, at der var land derude. Duen med olivengrenen er et symbol på fred og ses ofte som tegn på pacifisme.
På gravsten anbringer de efterladte ofte en due som symbol på den afdødes fred. I den kristne tradition repræsenter duen Helligånden. Duen med stråleglans og glorie er et almindeligt symbol på Helligånden. I Bibelen fortælles det, at Helligånden kom til Jesus ved hans dåb i skikkelse af en due.
2. Løven
Løven er et af jødedommens mest populære symboler. Den jødiske kong David, der i Bibelen dræbte kæmpen Goliat, kom fra Judas stamme. Denne jødiske stamme havde løven som deres symbol. I dag ses løven blandt andet brugt i den moderne stat Israel på Jerusalems byvåben.
Rastafari-bevægelsen har sine rødder på Jamaica og er nært knyttet til reggae-musikken. Bevægelsen har hentet megen inspiration fra jødedommen og kristendommen. I rastafari-troen er løven, som i jødedommen, et meget anvendt symbol. Løven repræsenterer for trossamfundet den etiopiske kejser Haile Selassie, som blandt bevægelsens tilhængere ses som efterkommer af den jødiske kong David.
3. Koen
Trafikanterne i den kaotiske trafik i Indien skal vise hensyn til det store antal køer, som færdes frit i byerne. For hinduerne er koen et dyr, som giver en række essentielle produkter. Koen giver mælk til føde, afføring til brænde og er trækdyr i marken.
Hinduer betragter koen som et helligt dyr, der symboliserer frugtbarhed og moderskab. I størstedelen af Indien er det forbudt at slagte køer, og hinduer verden over afstår fra at spise oksekød. Selvom køer betragtes som hellige og lever frit i det indiske samfund, vansmægter de ofte i storbyernes tumult, og de er ofte tvunget til at spise affald fra gaden.
4. Fisken
Da Jesus prædikede ved Genesaret Sø, hvervede han sine første disciple, som var lokale fiskere, og Jesus kaldte dem menneskefiskere. Fisk indgår i flere kristne fortællinger som for eksempel historien om bespisningen af 5000 mennesker med kun to fisk og fem brød.
Under den romerske undertrykkelse af de kristne i årene efter Jesu død, blev fisken et internt symbol mellem kristne. I dag bruges fisken stadig som symbol på kristendommen. Kristne sætter eksempelvis klistermærker af en fisk på deres biler for at vise deres religiøse tilhørsforhold.
5. Katten
I oldtidens Egypten blev katten tillagt symbolsk betydning. Gudinden Bastet blev afbilledet som en huskat eller en kvindeskikkelse med et kattehoved. I datidens Egypten blev katten skattet for dens evne som skadedyrsbekæmper af gnavere og giftige slanger.
Kattens betydning for oldtidens egyptiske tro understreges af, at der er gjort adskillige arkæologiske fund af statuetter af katte i Egypten og tilstedeværelsen af omhyggeligt balsamerede katte.
6. Lammet
Lammet repræsenter Jesus og optræder i Bibelen. I Johannesevangeliet betegnes Jesus som Guds lam, og i afbildninger i kirkebygninger ses lammet ofte stående med en fane med et kors på som symbol på Jesus. I den kristne kunst optræder Jesus også tit som hyrden, der vogter sin flok af lam.
I henhold til Bibelen markerede jøderne under deres slaveri i Egypten deres døråbninger med blodet fra et lam, så Dødsenglen, der var sendt for at dræbe de førstefødte i landet, herved kunne gå forbi de jødiske husholdninger i Egypten.
7. Ulven
I den nordiske mytologi er ulven repræsenteret ved Fenrisulven. Fenrisulven er barn af guden Loke og er i den nordiske mytologi bundet med en lænke. Guden Tyr mistede sin højre hånd, da Fenrisulven bed den af, mens den blev bundet. Ifølge den nordiske mytologi vil Fenrisulven når verdens undergang, kaldet Ragnarok, komme slippe løs og dræbe guden Odin.
8. Skarabæen
Skarabæen er en omtrent 3 centimer stor bille, som lever af dyregødning. Billen laver kugler af gødningen, som den triller til dens underjordiske forrådskamre. I oldtidens Egypten var skarabæen og dens trillen af gødningskugler et symbol på solguden Khepri og solens gang over himmelhvælvet. Skarabæer var et almindeligt symbol i Det Gamle Egypten, og smykker og amuletter af skarabæer er fundet under arkæologiske udgravninger.
9. Pelikanen
I den kristne tradition er pelikanen et dyr, som udviser en særlig offervilje for sit afkom. Ifølge legenden hakker pelikanen hul i sit eget bryst og føder sine unger med sit eget blod. Dette blev i middelalderen et symbol på Jesu offer på korset, og det blod han udgød for menneskets frelse.
10. Hjorten
Da Buddha første gang gav undervisning i Sarnath-parken i Indien, fortæller den buddhistiske tradition, at hjorte kom for at lytte til hans tale. I buddhismen afbilledes det buddhistiske symbol Lærens Hjul ofte med en hjort på hver side, som symbol på Buddhas undervisning i Sarnath-parken.
Publiceret på religion.dk 14. august 2013